Android Performans Sorunu

Selamlar, sevgiler, saygılar.

Geldik, kafasını instagramda resim paylaşmakla, kendisini insanlara beğendirmekle, yalnızlıktan korkmakla, akıllı telefonunu sadece kız tavlamak veya peşindeki erkek sayısını artırmakla kafasını bozmuş gençlerin, umrunda bile olmayan bir başka konuya. Bu arkadaşlar telefon yavaşlayınca yenisini alır da genelde :)

Android kullanan birçok kullanıcının ortak şikayeti, telefonlarının bir süre sonra yavaşlamasıdır. En büyük sıkıntı da, facebook gibi programlarda kaydırma yaparken, telefonun kaymak bile istememesidir. Sıkıntılı bir durumdur bilirim. Hatta geri tuşuna basarsınız, telefon geri gitmez, algılamadı galiba der tekrar basarsınız. sonra 2 kez geri gider ve programdan çıkar. Sonra vay efendim niye telefonu duvara vurup parçaladın :)

Sözü fazla uzatmadan deneyimlerimi anlatayım. Yeni android sistemlerde bu sorun oldukça halledildi. Özellikle 4.1 ve üzeri sistemlerde pek bu tarz sorunlar yaşanmıyor. Bizim amacımız, maddi durum sıkışıklığı sebebiyle Android 2.3 lü cihazları kullanmak zorunda olan kardeşlerimize yardım olsun. Hemen üzülmeyin, telefon yavaş diye çöpe atmayın.

Şimdi öncelikle gereksiz uygulamaları kapatın klişesini söyleyim. Çalışan hizmetlere bir göz atın, sistem ayarları uygulamalar altında. Gereksiz programlar orada çalışıyorsa ya durdurmanın bir yolunu bulun, programın senkronizasyon ayarlarını kapatmak gibi, ya da komple silin.

Ardından çok ram tüketen programlardan vazgeçebiliyorsanız vazgeçin. Özellikle facebook ram tüketim konusunda kraldır. Bir sürü alternatifi olmasına rağmen yerini tutabilen yok. Eğer alternatifler ile mutlu olabildiyseniz facebook u direk silin. Ya da başka bir çözüm olarak, tarayıcıdan, m.facebook.com a girerek facebook kullanmaya devam edin. Unutmayın, telefonunuzdan facebook u silmeniz, telefonunuzu ram konusunda baya rahatlatmakla kalmanın yanı sıra, şarj konusunda da fayda sağlayacaktır.

Tüm bu işlemleri yaptığınız halde telefonunuzun yine yavaş olduğundan mı şikayetçisiniz. Gelelim kısa ve öz anlatacağım 2 çözüme.

Yeni androidler proses yönetimi konusunda gayet başarılılar. Onlarda pek gerek yok. Fakat 2.3 kullanıyorsanız 2 basit program tavsiye edeceğim.

1. si herkesin bildiği Advanced Task Killer

Bu program arka planda çalışan her şeyi sonlandırır. Tabi gücünün yettiği kadarınca. Zira sistem bazı proseslerin kapanmasına izin vermez. Siz ayarlardan tüm izinleri açın, androidin kendi proseslerini bile öldürmesini aktif edin. Sıklığı 1 saat gibi bir süre yapın. Şekli Crazy yapın. Güvenlik düzeyini low yapın. Amacımız burada telefonun tüm özelliklerini kapatmak değil, zaten bunu yapamaz da. Bizim amacımız, sonlandırılabilecek her şeyi sonlandırmak. Hatta daha doğrusunu isterseniz yeniden başlatmak. Bir çok şehir efsanesi der ki, programların kapanıp kapanıp açılması şarja olumsuz etkisi var. Doğru. Yapacağımız bu saatte 1 gerçekleşen işin şarja %1 olumsuz etkisi olacaksa, performansa %50 etkisi olacak. Seçim sizin. Yavaş telefon da kullanım sürenizi artıracağı için dolaylı olarak şarj sürenizi zaten kısaltacaktır. Peki bu tam olarak ne işe yarayacak? Açıklıyorum.

Arka planda çalışan bir uygulama, hiç işlem yapmasa bile ilk çalıştığında 5mb ram yiyorsa, bu uygulamaya 2-3 gün sonra bakın, tükettiği ram miktarı kendi kendine artmış olacaktır. Misal 10-15 e çıkmış olur. Durdurup yeniden açtığınızda tekrar 5 den başlar. Bu da windows’ta da rastladığımız, programların arka planda kaldıkça şişme sorunu olarak özetlenir. O zaman ara sıra komple aç kapa işe yarıyor. Deneyin kendiniz görün. Göremezseniz de lütfen küfür etmeyin.

Gelelim 2. çözüme,

Bu çözümümüz de önbellek ile ilgili. Önbelleğe alınan uygulamalardan bahsetmiyorum. Uygulamaların cache diye tabir ettiğimiz, bir sonraki çalışmalarında onlara hız kazandıracak olan önbellekleme dosyalarından bahsediyorum. Cache files yani.

Şimdi mantıken bu güzel bir özelliktir. Uygulamalar yaptığınız işlerle ilgili kayıtları dosyalarında saklar. Bu da onlara daha hızlı başlama, daha hızlı çalışma gibi özellikler kazandırır. Tabi bu teoride böyle. Ben nedense Android 2.3 sürümünün bu işi becerdiğini sanmıyorum. Önbellek dosyaları sistemi ve programları hızlandırmak yerine yavaşlatıyor diyebilirim. Özellikle facebook da bariz fark olduğunu gözlemledim. Peki ne yapmalı. Bana kalırsa Önbellek dosyalarını ara ara temizlemeli. Zaten hafıza sorunu olan telefonlar için de bu durum hayli önem taşıyor. Çünkü önbellek dosyaları yoğun kullanımda günde 100mb ları bulabiliyor. Ben burada herkesin bildiği Clean Master uygulamasını önermeyeceğim. Sebebi de şu, bu program gereksiz yere arka planda çalışıyor ve ram tüketiyor. Bu da bizim amacımıza aykırı bir durum.

O yüzden benim önereceğim program; App Cache Cleaner – 1Tap Clean

blank

Porgramı yükleyin birazcık kurcalayın ayarları çok basit. Benim esas tavsiyem bu programın Widget’ıdır. Widget i ana ekrana ekleyin. Widget sürekli olarak size önbellek miktarını gösterir. Bu sayede canlı takip edebilirsiniz. Ayrıca ayarlarını yaptıktan sonra, widget’a yapacağınız tek dokunuşla önbelleği istediğiniz zaman temizleyebilirsiniz. Otomatik temizleme frekansını program ayarlarından yapabilirsiniz. Keyfinize kalmış. İster 1 saat yapın, ister 1 hafta. En doğrusunu kendiniz seçersiniz.

Not: Widget olayı Advanced Task Killer’da da var fakat neden bahsetmedim. Zira onun widget’i bu kadar adaptif değil, canlı gösterimi yok. Tek dokunuşla kill özelliği var ama bunu tavsiye etmem, sürekli killemenin de bir mantığı yok.

Sonuç olarak bu 2 programı kurun ve deneyimlerinizi dilerseniz yorum bölümünden bana da aktarın. Özellikle cache temizliğinin eski android sistemlerinde hıza olan katkısını gözlemlemeye çalışın.

Umarım eski cihaz sahibi olan arkadaşların yüzlerini bir nebze olsa da güldürebilmişimdir.

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere, hızlı kalın.

Gelen Aramalar:

  • clean master sorun giderme
  • android düşük performans sorunu
  • clean master problem bulundu sorun giderme

1 Response to “Android Performans Sorunu”


Leave a Reply




Culha.NET