Wireless İpuçları

Adsız

Selamlar. Uzun zamandır Wi-Fi bağlantıları konusunda bir yazı yazmayı planlıyordum. Bir türlü kısmet olmadı. Kısmet olmamasının sebebi de zaten belli başlı bazı test lerimi bitirememiş olmamdı.

Zira bir huyum var, emin olmadığım bir şey hususunda asla emin konuşmam. Bu zamanda ne kadar da sıkıcı bir huy değil mi? Bunu iş hayatımda da şu şekilde uyguluyorum. Sattığım her malı veya hizmeti önce kendim kullanırım. Altından girer üstünden çıkarım. Müşterinin yapacakları bir yana, hiçbir zaman yapmayacaklarını bile yaparım. Sonuç olarak ben memnun muyum, beni tatmin etti mi, bana dayandı mı durumlarını gözden geçirir ve ardından satıp satmayacağıma karar veririm. Yeri gelir ürün müşteriye mahcup olur, yeri gelir marka olur, yeri gelir model olur. Önemli olan benim olmamamdır.

Sözün özü denemediğiniz malı satmayın, denemediğiniz hizmeti vermeyin, denemediğiniz bilgiyi sunmayın olur.

Şimdi gelelim ofisimde kurduğum kablosuz ağ bağlantı sistemime.

Ofisimde UyduNet kullanıyorum. Bu sene yapmış olduğu 29 TL lik en uygun fiyatlı paketini bağlattım. Sonuçta gelirimiz olmadığından, giderleri de kısmak durumundayız. Bu fiyata 10mbit 25gb kotalı internet ve teledünya temel paket dahil. Uydu alıcıyı ve modemi kendiler veriyorlar. Bu da yükünüzü hayli hafifletiyor. Ben gayet memnunum. Kotanın 2 günde bitip bağlantı hızımın anında 3mbit’e düşmesini saymazsak bir sıkıntım yok.

Ana cihaz tahmin edeceğiniz üzere Netmaster. Biraz sorunlu bir cihaz olduğunu belki sizler de bilirsiniz. Benim fikrimi sorarsanız pek kaliteli bir cihaz değil. Arayüzü, stabilitesi ve sağlamlığı konusunda hayal kırıklığı yaratabilir. Zira eski versiyonları çok fazla kurcalandığında bozulurdu. Bu model de elimde kalacak diye baya korktum aslında. Bendeki model CBW-383Z4.

Şimdi gelelim önemli ipuçlarına. Not: Bu bilgileri kimse vermez. İnternette de böyle test eden bulabileceğinizi sanmam. Sözü fazla uzatmadan sonuca yönelik yazmayı planlıyorum.

Benim kurduğum sistemde bu cihaz ana dağıtıcı. WAN portu diye tabir edeceğimiz port, tahmin edeceğiniz üzere kablonete bağlı. Cihaz kablonetten aldığı interneti kablolu ve kablosuz olarak tekrar dağıtıyor. Kablolu dağıtım olayında 1 adet sunucum bağlı. Esas bizi ilgilendiren taraf kablosuz dağılım tarafı.

Cihaz normal kablosuz ağ dışında bir de misafir ağı destekliyor. Misafir ağ ne işe yarıyor derseniz, bu cihazdaki tek olayı şu:

Misafir ağdan bağlanan kişilerin birbirlerine ve ana ağınıza bağlanmalarını kısıtlayabiliyor, ayrıca misafir ağdan bağlanan kişilerin farklı bir DHCP den, farklı bir IP havuzundan ip almalarını sağlayabiliyorsunuz. Olay özetle bundan ibaret, tabi farklı SSID ile farklı bir ağmış gibi yayın yapıyorsunuz. Tavsiyem oluşturduğunuz misafir ağının farklı DHCP grubu kullanması ve AP izolasyonu özelliğinin açık olması. En güvenli yöntemi bu şekilde sağlarsınız. Ayrıca Misafir ağ menüsünün LAN bölümündeki Güvenlik Etkin seçeneğinin ne işe yaradığını çözmüş değilim. Ne güvenliğini etkiliyor belki bir gün çözeriz. UPnP kullanmak da tercihinize kalmış. Ben o da güvenlik zaafiyeti doğurduğundan pek tercih etmiyorum. Bir eksikliğini gözlemlediğimi de söyleyemem.

Bu cihazda misafir ağ ayarları yaparken cihazınız sapıtabilir. Misafir ağları deaktif ettiğiniz halde aktif kalabilir. Bunun gibi birçok saçmalık olabilir. Koyduğunuz şifre kendi kendine değişebilir, eski şifreniz gelebilir, ana kablosuz ağ menüsünde de bu şifre hatası ayrıca geçerli. Daha cihazın bulduğum birçok hatası var. Böyle durumlarda, işlemleri tek tek tekrar deneyin. Her değişimden sonra da kaydedin. Sırayla gitmeye özen gösterin. Güvenlik Etkin devre dışı bölümüyle vs. de oynayın, kapattığınız ağlar kaybolur bir süre sonra.

Onun dışında kurcalamayı seven arkadaşlar için gelelim cihazın kablosuz ayarlarının “Gelişmiş” bölümüne. İşte bu da benim alanım :)

Tek tek hepsini açıklamaya takatim yok. Kısaca bahsedip, önerdiğim ayarları göstereyim.

Adsız

 

İşte bunlar benim kullandığım en hızlı ayarlar.

XpressTm hakkında internette bilgiye ulaşırsınız. Sorun çıkarmadan avantaj kazandıran bir teknoloji. Bir çeşit sıkıştırma diyebiliriz.

802.11n Koruma yı açmanızın zararı dokunması olasıdır. Size yavaşlık olarak geri dönebilir, ayrıca eski nesil cihazların bağlantısı ile ilgili sorun yaşatabilir.

Kısa Gözetim Aralığı : Yoğun araştırmalarım sonucu modemde yarattığı arızayı tespit etmiş olduğum ayardır. Short GI ( Guard Interval ) diye geçen bu ayar, aslında paketlerdeki iletişim data miktarını küçülterek bağlantınıza hız olarak katkı sağlar. Fakat bu cihazda aktif ettiğimiz zaman bağlantının stabilitesini bozduğunu gözlemledim. Kapatmak cidden işe yarıyor. Denemesi bedava. Tabi nasıl test edeceğinizi bilmiyorsanız bu farkı anlamanız mümkün değil.

Temel Hız Ayarı: Tam cevabını veremem. Fakat “Tümü” seçildiğinde, modem cihaz arası ortalama hızın daha yüksek seviyelere çıktığını gördüm. Yani varsayılanda tek bir hıza daha çok kendini sabitlemeye çalışırken, tümü nü seçtiğinizde yüksek hızları zorlamaya çalışıyor. Aşırı bir fark yaratmıyor.

Çoklu yayın ve NPHY ile ilgili fazla araştırmam ve bilgim yok. Streaming durumlarında geçerli hizmetler. Zaten kullanmıyorum. Otomatik olması zaten böyle durumlarda tercih sebebi olur.

Gelelim alttakilere;

İşaret aralığı, beacon interval : Yani modemin havaya gönderdiği beacon sinyalinin sıklık derecesi. Normalde cihazlarda 100ms olur. Benim bu kadar yoğun beacon a ihtiyacım yok. O yüzden genelde izin verilen maksimum değer olan 1000ms yi kullanıyorum.

DTIM Interval : Bu da güç tasarruf modu kullanan cihazların, tasarruf modundayken, modem sinyallerini hangi aralıkta alacağını belirtir. Buradaki değer kaç beacon interval olacağına işaret eder. Ben 5 vermişim. Yani her 5 beacon sinyalinde 1 defa benim cep telefonum uyanıp yeni bir şey var mı diye kontrol ediyor. Bu da 1000 ms olan beacon ayarı ile beraber 5 saniyeye tekabül ediyor. Bana yeterli. Bu gecikme bana batarya tasarrufu olarak geri dönüyor. Ya da kablosuz ağdaki sinyal temizliği olarak, daha az yorulan modem olarak, daha az ısınan wi-fi kartı olarak vs. vs.

RTS ve Fragmentation u uzun uzun anlatmayacağım. Üzerinde gelen değerlerin sorun yarattığı duruma henüz rastlamadım. Çok sorunlu ağlarda bu değerleri düşürebilirsiniz. Önce RTS yi düşürün. Büyük ihtimalle sorun çözülür, çözülmezse Frag a başvurun. Yine düzelmezse zaten sorun bunlardan kaynaklanmıyordur.

Fragmentation; paketin kaç byte i geçince parçalara bölüneceğini ayarlar.

RTS : Ready to Send : Paket kaç byte dan büyükse göndermeye hazır sinyali göndereceğini ayarlar. Yani paket kaybını aza indirmek için uygulanabilecek ekstra yöntemlerdir.

Gelelim Ana Kablosuz Ekranına:

Bu ekrana resim koymuyorum.

STBC Tx: İhtiyacım olmadı fazla araştırmadım. Ama hızı düşürdüğünü gözlemledim. Daha kesin bir TX yapmasını sağladığını düşünüyorum. Bir çeşit decode encode sistemi gibi. Kapatın derim.

OBSS varlığı : Devre dışı daha hızlı gibi gözlemledim. Zira ağda olan ekstrem bir cihaz ile ilgili bir ayar olduğunu düşünüyorum. Ağa bağlanamayan sorunlu bir cihaz var ise denenebilir.

TPC ve Düzenleyici modu da kapalı. Bunlar da tx gücünün otomatik düşürülmesi ve ağ iletim teknolojileri ile ilgili birkaç ayar. Hiç gerekleri yok rahat olun.

Gelelim önemli bir konuya. 20 Mhz / 40 Mhz.

2.4 Ghz ağda, 40 Mhz nin yararını ben göremedim. Zararını daha çok gördüm. Sebebini geniş araştırmalar ile bulursunuz. Ben çok kalabalık bir wi-fi ağının içinde bu cihazı çalıştırıyorum. 40 Mhz kullandığım her cihaz, diğer cihazlarımı etkiliyor. 300mbps şart değilse önermiyorum. Eğer tek bu cihaz çalışacaksa ve sinyalin etkilenmediğini düşünüyorsanız, stabilite sorunları da yaşamıyorsanız o zaman 40 mhz kullanabilirsiniz. Ben 20 ile mutluyum.

N modunu açabilirsiniz. N için gerekli destek ne olduğu tam belli olmasa da ben açtım. Kapatınca da çok bir şey değişmiyor.

Çıkış gücü ve kanal sizin bileceğiniz iş. Deneyerek kesin sonuçlara ulaşın. Temiz kanallar kullanmanızı öneririm. Her zaman için denemeyi daha çok öneririm. Unutmayın, antenin duruşu çok ama çok önemlidir ;)

Bu modemin “Gelişmiş” menüsünün karman çorman olduğunu biliyorum.

Ben o listede Sadece “Wan Engelleme” yi aktif ettim. Geri her şeyin tikini kaldırdım.Tavsiye ederim. En güvenlisi bu. Bir şeyin de engellendiğini görmedim. NAT ALG Status bölümü de buna dahil. Sayfadaki her şeyin tiki kaldırılmış durumda, wan hariç.

Geldik Güvenlik duvarına. Bu cihazla ilgili bir sır da bu bölümde saklı.

IPV4 Güvenlik Duvarı Koruması : Düşük ( Yükselttiğiniz zaman bazı programlarınızda sorun yaşıyorsunuz)

Bölünmüş IP Paketlerini Engelle : Aktif (Bir zararı yok)

Port Taraması Tespiti : Aktif (Zararı Yok)

IP Flood (Akın) Tespiti : Pasif (Zararı Büyük) : Bu ayar aktif edildiğinde modem ciddi anlamda ağlamaya başlıyor. Bağlantınız büyük ölçüde yavaşlıyor. Deneyerek farkı görebilirsiniz.

Kolayı seven kullanıcılar komple hepsini kapatabilir. Klasik bilgisayarcı işi yapacak olan, tüm güvenlik duvarı özelliklerini kapatsın, gelişmiş bölümündeki her şeyi işaretlesin keyfine baksın. Benim kafadaki arkadaşlar dediklerimi uygulayabilir.

NetMaster CBW-383Z4 Ayarlar Özeti;

Genel anlamda kötü bir cihaz. Cihazın kaderini değiştiren ayarlardan tekrar bahsedelim.

1. 20 / 40 Mhz ayarı

2. Kısa Gözetim Aralığı

3. Güvenlik Duvarı Ayarları

 

Benim bu cihazıma WISP yoluyla bağlı 2 adet cihazım daha var.

Bu cihazların biri DARK WRT-150 diğeri ise TP-LINK 7210N

Dark arka odaya havadan aldığı sinyali tekrarlıyor. Ayrıca lan girişinden VOIP adaptöre bağlantı sağlıyor.

7210N ise kamu yararına tüm bulvara bağlantı yayıyor. Tabi yaydığı bağlantının hızı düşürülmüş durumda ve benim ağımdan izole edilmiş durumda.

Bir sonraki yazıda, DARK ve 7210 N için ince ayarlardan söz edeceğim.

İyi çalışmalar dilerim.

Gelen Aramalar:

  • OBSS Varlığı
  • Tx gücü nedir
  • beacon aralığı nedir
  • 11n koruma aralığı
  • stbc tx
  • dtim interval
  • 11n koruma aralığı:
  • 2 4 ghz wireless spped kaç olmalı
  • wifi koruma aralığı nedir
  • 11n koruma aralığı nedir
  • dtim nedir
  • stbc nedir
  • 11n mcs nedir
  • enable short gi nedir
  • modem arayuzunde 11n koruma araligi ne olmali

34 Responses to “Wireless İpuçları”


  • Teşekkürler ender bilgileriniz için çok işe yarar Uydunet için. Saygılar.

  • Teşekkürler. Kablosuzda kesilme,dalgalanma yaşıyordum önerdiğiniz ayarları uyguladım çok faydası oldu. Umarım böyle devam eder.

  • Güncel firmware’i yüklemeyi unutmayınız.

  • Merhaba ayarlara girip uyguladığımda

    “Bir veya daha fazla giriş hatası:

    TEKRAR DENE”

    hatası alıyorum. Bu sorun nereden kaynaklanıyor olabilir?

    Teşekkürler

    • Bu sorun malesef modemden kaynaklanıyor. Modeme yapılan uzak müdahalelerin de etkisi olduğunu düşünüyorum. Modemi yeniden başlatıp deneyin, olmaz ise reset lemeniz gerekecek.

  • Ben komşudan bağlanıyorum. wireless adaptör aracılığıyla ama bağlantıda sürekli kopmalar, sinyal kayıpları vs oluyor. Örneğin oyunlarda ping sürekli artıp düşüyor. Bu kopmaları önlemek için ne yapmalıyım?

  • sa ben wifi ayarlarını telefon çok iyi çeksin diye ayarlamıştım mesela beacon aralığını 25 yapmıştım yani saniyenin 4 de birinde sanırım sinyal yolluyor modem , pc yi lan dan bağlıyorum onda sıkıntı yok ama telef birden yavaşladı telefonun net hızı sonra qos ayarladım evdekiler netin işini bitiriyor birde video açıp duruyorlar yine aynısı yavaş gine yavaş sonra bir baktım ayarlarım kapanmış hiçbir ayar yapamıyor beacon falan dtim herneyse aradım telekomu onlar kısıtlamış radyasyon diye modeme reset attım düzelmedi ne yapabilirim türktelekomdan çıksam mı teşekkürler.

  • Durum,Bağlantı sekmesindeki kanalların yanında yazan güç sayıları ne kadar doğru ? diyelim 1. kanala 7.8 veriyor diğerlerine 6 civarlarında ben genelde böyle gördüğümde kanalı değiştiriyorum sanki performans artıyormus gibi hissediyorum ne yapmak lazım.

  • Birde şöyle bir sıkıntım var.Masaüstündeyken wifi 4-5 arası çekiyor.Herhangi bir sekme veya bir video açtığım andan itibaren interneti harcadığı zaman yani direkt 1 e kadar düşebiliyor sinyal kalitesi wifi durumundan da baktığımda sürekli hız bir yükselip bir düşüyor.Mesela Youtubeda bir video acıyorum bir bakıyorum sinyala 1 e düşmüş üstünden 30-40 saniye geçiyor gene eski haline dönüyor 3 veya 4 çekiyor.Oyunlarda da bu sıkıntı var ani lag.Oyunu oynarken bir anda pingim 300 e fırlıyor 1-2 saniye o şekilde sonra gene 30-25.Cs go oynadığımı varsayaysak sinir krizi geçiricem bi gün.Bir önerin var mı ? Kaç defa aradım bir sorun gözükmediğini söylediler.

    • Yazdıklarımı dikkatle okursanız, yaşadığınız problemlerle ilgili yapılabilecek her şeyi paylaştım. Deneyerek sonuç alabilirsiniz.

  • Benim sorduklarımla alakalı birşey yok yazdıklarında.Bu şekilde cevap vereceksen boşuna açmışsın bu siteyi.

  • Tamam hemen kapatiyorum siteyi.

  • Müşteri hizmetleri gibi cevaplar vererek yardımcı olamazsın buradaki insanlara

    • Haklisin onlar maaş aliyor, ben ne aliyorum. Sen okumaya usenen, okuduysan da okudugunu anlayacak kapasitede olmayan biriysen ve Sıkıntın varsa kime para kazandırıyorsan ona sorarsın. Her ay duzenli fatura oduyorsan bi zahmet begenmedigin ama maaslarini odedigin musteri hizmetlerini ara.

      • Hocam ağzınıza sağlık, maalesef bazıları bu tür cevapları hakediyor. Zaten ne söylerseniz söyleyin cevabınızı kabul etmezler. İnternet bu gider, gelir, yavaşlar, hızlnır vs.
        Ben beacon aralığı nı merak etmiştim güzel açıklamışsınız, 1000 yaptım, böylede gayet iyi çalışıyor, malum radyasyonu daha az yaysın.
        Yolunuz açık olsun hocam, sağ olun var olun.

  • blank Ahmet'e eleştiri

    Hocam boşverin siz Ahmet gibileri. Emek vermişsiniz. Bu kadar yazmışsınız. Bize ancak teşekkür etmek düşer. Elinize sağlık. Sağ olun, var olun.
    İyi çalışmalar.

    • Çok teşekkur ederim hocam. 50 kişide 1 kişi çikiyor sizin gibi. Alistik artik digerlerine merak etmeyin. İyi gunler dilerim

  • merhabalar inş hala buralara bakıyorsunuzdur.
    Yaptığınız araştırma , deneme veya test her ne ise gerçekten başarılı bi iş çıkarmışsınız.Ben size birşey soracaktım.
    Ben sizin yazdığınız ayarlarının %95 ini yapmışımdır cidden hız ve bağlantı gücünde fark oluşuyor ama bende bi sorun oluştu 192.168.0.1 yani arayüze girmiyor. ve eskiden hiç olmayan ping sorunu başladı cs1.6 oynuyorum pingden öte bişi bu bi dur bi kımılda gibi bağlantım %60 ila %74 arasında değişiyor cihazda sorun vardır diyeceksiniz denedim yok telden net verince sorun ortadan kalkıyor. ama bakın indirme hızımda ciddi bi artış var ya biraz artış birazda dalgalanma deyim birden yükselip bi süre gidiyor sonra azalıyor ws ws ws acaba şu ayar bu şeylerin sebebi olabilirmi Temel Hız Ayarı: Tam cevabını veremem. Fakat “Tümü” seçildiğinde, modem cihaz arası ortalama hızın daha yüksek seviyelere çıktığını gördüm. Yani varsayılanda tek bir hıza daha çok kendini sabitlemeye çalışırken, tümü nü seçtiğinizde yüksek hızları zorlamaya çalışıyor. Aşırı bir fark yaratmıyor.
    Bu arada modem komşuda ben modeme fiziksel bi şey yapmadan bu sorunu nasıl çözerim bilginiz varmıdır. arayüzü girebilsem yeter veya uzakdan veya arayüze girmeden mdemi reslesem yeter bi bilginiz varmıdır ? gördüğünüzde bi bilginiz yoksada bi cevap yazarmısınız ?

  • Malesef artık buralara bakmıyorum.

  • bilmiyorum demek istediniz yani anladım.

  • artık arayüze girebiliyorum nasıl oldu bilmiyorumda sanırım karşı tarafdan birileri modemi kapadıp açdı . Ama şu cs de aşadığım sorun devam ediyor temel hız ayarından değilmiş denedim .Sorun şu ki oyun oynarken sanki dona dona video izliyorum dsajudghasjöhdgwas
    neyse ben biraz deneme yapcam

  • Vakit ayırıp böyle güzel bir yazı hazırlamışsın, eline sağlık. Önerileri uygulayınca bağlantı hızım çok fark etti. Kablonet’te 25 mbps’den 100 mbps pakete geçiş yaptım. Early 2011 Macbook pro’da ethernet kablosuyla deneyince 92 Mbps ping 12 görmeme rağmen, wireless hızı istikrarsızdı: 28-67 Mbps arası, ping 14-46 arası.

    Şimdi ölçünce Ethernet kablosuyla 97,80 mbps ping 8. Wireless hız 76-84 mbps arası, ping 11. Artık geri kalan kayıp herhalde laptoptaki wireless’ın eksi olmasından kaynaklıdır, olsun o kadar. Çok teşekkürler.

    Ahmet’i boş ver. Ahmet belli ki “Bel Fıtığı Nedir?” yazısı görünce altına şu benim belime de bir baksanız hocam deyip lumbar MR raporu atıyor.

  • Merhaba,

    Bu yazıdan oldukça faydalandım çok teşekkür ederim.Sizden bir ricam var.Kablonet artık Netmaster İnfinity 401 isimli yeni model modemleri kullanıyor.Bu doğrultuda,makalenin bu modemler için güncellenmesi gerektiğini düşünüyorum.Ben ve benim gibi birçok kişi faydalanmış olur.

    Teşekkürler.

    • Düşüncene saygı duyuyor paylaştığın için teşekkür ediyorum. Sırf makaleyi güncellemek için gidip o modemi alacak değilim. Bir gün elime geçer de inceleme şansım olursa, yeterli motivasyona da sahip olursam olabilir. İyi günler.

Leave a Reply




Culha.NET