Deprem Telsizi

Merhabalar, bugün sizlere çok önemli bir konudan ve bu konuyla haberleşme açısından nasıl mücadele etmeniz gerektiğinden bahsedeceğim.

Biliyorsunuz ki deprem, dünyadaki en tehlikeli doğal afetlerden birisi. Ülkemiz de deprem konusunda riskli ülkelerden biri. Tarihimize ve geçmişimize bakarsak, depremin ülkemizdeki can ve mal kaybını çok rahat gözlemleyebiliyoruz.

Geçmiş yıllarda gerek devlet kurumları, gerekse dernekler bu konuların üzerine düşmeye başlamışlardır. Deprem konusunda insanları bilinçlendirme çalışmaları hız kazanmış, insanların depreme hazır hale gelmeleri amaçlanmıştır. Fakat bu konularda her ne kadar kamusal veya derneksel çalışmalar yapılmış olsa da, ülke olarak depreme hazırlık konusunda çok geride kalıyoruz. Arama kurtarma çalışmalarının zorluğunu da düşünecek olursanız, depremden önce kendinizi deprem anında savunabilmek için yapmanız gerekenler büyük önem kazanmaktadır.

“Deprem Çantası” tabirini daha önce duymuşsunuzdur. Evlerimizin hızlı şekilde ulaşılabilecek bir noktasında, içinde deprem döneminde ihtiyaç duyabileceğiniz birçok şeyi barındıran bir çantadır. Deprem çantası enkaz altında kalsanız da kalmasanız da işinize yarayacak ekipmanlarla dolu olmalıdır. Enkaz dışındayken bir şekilde ihtiyaçlarınızı giderebilecek olsanız bile, enkaz altında kaldığınızda yaşam mücadeleniz başlar. Enkaz altında kalan bir kişi, açlığa, susuzluğa direnmek zorunda kalacak, daha da ötesi, yaralı halde bu şartlara dayanmak zorunda kalacaktır. Bu sebeptendir ki, enkaz altında kaldığınızda, sesinizi dışarı duyuracak, yardım çağıracak, yerinizi belli edecek ekipmana ihtiyacınız olacaktır. Bu nedenden, “Deprem Çantanız” içerisinde mutlaka ve mutlaka, sesinizi dışarıda arama kurtarma faaliyeti yürütmekte olan ekibe duyurabilecek bir telsize sahip olmanız gerekmektedir.

Bizi gerçekten telsizle ararlar mı?

Size şöyle örnek vereyim. Ben Kıyı Emniyetinin ilk sınavında ehliyet almış A sınıfı bir Amatör Telsizciyim. TAMP kapsamında tarafıma görev verilirse, üzerime düşen görevi en iyi şekli ile yerine getirmek isterim. Afet bölgesinde çalışma yapacak olsam, ilk yapacağım şey, Amatör Telsizimle PMR kanalları sürekli taramak olur. Ki henüz “Deprem Telsizi” yazısını yeni yazıyorken. Belki 1 kişi telsizden anons ediyordur diyerek, sürekli PMR kanalları dinlerim. Fakat bu yazıda anlattığım projem tutar ve halkımızın büyük çoğunluğu çantasında 1 adet deprem telsizi bulundurur ise, devletimizin arama kurtarma ekipleri de bu duruma dikkat edeceklerdir.

Peki gelelim en önemli sorulara. Bir sürü telsiz var, hangisi seçilmeli, deprem telsizi nasıl olmalı, nelere dikkat edilmeli?

Evet bu husus çok önemli. Elinizde çok kaliteli bir cihaz da olsa, sesinizi dışarıya duyuramıyor ve dışarıdan size yardım edileceğini belirten konuşmayı alamıyorsanız, elinizdeki telsiz pek işe yaramayacaktır.

Deprem telsizi donanımsal olarak birkaç önemli özelliğe sahip olmalıdır.

Bunlardan birincisi sağlamlık. Malum depremden bahsediyoruz, deprem esnasında telsizin başına gelebilecekleri tahmin edebilirsiniz. Enkaz altında cihazı elinize aldığınızda iş göremeyecek bir durumda ise, hazırlığınız boşa gitmiş demektir.

İkinci en önemli özellik batarya. Bu konu gerçekten çok önemli ve birçok kullanıcı malesef bu konuda yeterli bilgiye sahip değil. Telsizler kendi bataryaları ile çalışır ve bu bataryalar bildiğiniz üzere şarjlı pillerden meydana gelir. Şarjlı pillerin en belirgin özelliklerinden biri, pillerin durduğu yerde boşalmasıdır. İşte bu deprem telsizini kullanılamaz hale getirecek en önemli durumdur. Zira deprem telsizi olarak kullanacağınız cihazı tam dolu şekilde şarj edip çantaya atarsınız. Aylar sonra deprem olduğunda cihazınızı çantadan çıkardığınızda şarjın dolu vaziyette olması gereklidir. Yani dururken pil bitmemelidir. Peki bunun çözümü nedir? Çözüm Li-Ion özellikli bataryaya sahip telsiz kullanmaktır. Telsiz seçerken bataryası Nikel değil Lityum olmalıdır. Aksi halde enkazın altında kaldınız demektir.

Bir diğer önemli özellikse telsizin çıkış gücüdür. Telsiziniz vaat edilen çıkış gücüne sahip olmalıdır. Hatta yazılımsal boyutta ele alacağım, cihazınıza acil durum kanalları yüklenmiş ve cihazınız acil durumda yüksek güçle çıkış yapabilecek şekilde ayarlanmış olmalıdır. Ülkemizde lisanssız telsizlerin çıkış güçleri sınırlandırılmış durumdadır. Fakat acil durumlarda, cihazınızın normalden daha yüksek güçle çıkış yapması sağlanabilir.

Not: Yüksek güce sahip el cihazlarını lisanssız şekilde kullanmak yasaktır.

Bu sebeple yüksek güce alınmış cihazı, acil durumlar dışında kullanmanız sizi yasal olarak sıkıntıya sokacaktır.

Bu konuyu belirtmemdeki sebebe geleyim;

Enkaz altında olduğunuzda, üzerinizde yığınla beton blokları bulunduğunda, cihazınız düşük güçte çıkış yaparak pek işe yaramayacaktır. Hayatınız söz konusu olduğunda, cihazınızı maksimum verimle kullanabiliyor olmanız gerekmektedir. Bu olay da tamamen cihaz özelliği ve yazılımdan geçmektedir.

Yazılım konusu açılmışken detaylardan bahsedelim.

Telsiz al kullan bir cihaz değildir. Siz dışarıdan baktığınızda, sadece kanal tuşu, açma kapama tuşu, ses tuşu ve mandal görürsünüz. Oysa ki içerisinde cihazı çalıştıran karmaşık bir yazılım mevcuttur. İnsanlar çoğu durumda telsizler arası karar verirken, şu telsiz iyi, bu telsiz kötü derler fakat, beğenmedikleri şeyin, yanlış veya eksik konfigure edilmiş yazılım olduğunu bilmezler.

Dünyanın en kaliteli telsizini de kullansanız, yazılımsal ayarlarını doğru yapmazsanız cihazınız verimli çalışmayacaktır. Yanlış konfigure edilmiş pahalı bir cihazdansa, doğru konfigure edilmiş ucuz bir cihaz her zaman daha verimli çalışacaktır.

Deprem telsizi olarak satın alacağınız telsizi belirttiğinizde, örneğin ben, yazılımını özel olarak hazırlayıp müşteriye teslim etmekteyim. Peki özel olarak yaptığım şeyler nedir?

Öncelikle deprem telsizi donanım olarak depreme dayanıklı yapıya sahip olmalıdır. Telsiz buna göre seçilir.

Bataryası Li-Ion olmalıdır.

Kulaklık hassasiyeti ve hoperlor çıkış gücü yüksek olmalıdır.

Çıkış gücü acil durumlarda artışa elverişli olmalıdır.

Daha sonra yazılımsal olarak, acil durum kanalları ayarlanır. Bu kanallar diğer tüm telsizlerle (marketlerde satılan en basit telsizler dahil) çalışacak şekilde ayarlanır. Hem siz konuştuğunuzda herkes duyar, hem de diğer konuşmaları siz duyarsınız. Zira özel kullanım için hazırladığım telsizlerde kimseyle karışmamasına, tamamen özel çalışma ekstra özen gösteririm. Yani özel kullanım için hazırlanmış telsizinizi, deprem telsizi olarak kullanamazsınız. Keza deprem telsizinizi de özel kullanımda tercih etmek istemezsiniz, zira sürekli frekans karışması yaşayabilirsiniz.

Konuyu çok dallandırıp budaklandırmadan, deprem çantalarınızda en az 1 adet “Deprem Telsizi” bulundurmanızı öneriyorum. 1 adetten fazla bulundurmanız da yararınıza olacaktır. Zira deprem durumunda enkaz altında kalmamış da olsanız, kişisel iletişiminizi bu yollarla sağlayabilirsiniz. (Deprem anında sabit telefonlar ve yerel telefonlar devre dışı kalır. Sadece telsizler çalışır.)

Deprem çantanızda bulundurmak üzere telsiz almayı düşünüyor iseniz, lütfen benimle iletişim formundan, aşağıdaki yorum bölümünden irtibata geçiniz. Hazırladığım tüm ürünler duruma özel programlanır, garantili ve faturalıdır. Benden alacağınız ürünler ile yolda kalmazsınız.

Ayrıca konuya ek olarak, profesyonel telsizler, bebek telsizi olarak da kullanabileceğinizi hatırlatır, gelecekte normal iletişimde kullanabileceğiniz bebek telsizi ihtiyaçlarınız için yine tarafımla iletişime geçebileceğinizi belirtirim. İki kez masraf etmenize gerek olmaz.

Konuyla ilgili aklınıza takılan tüm sorular ve sipariş için lütfen ulaşmaktan çekinmeyin.

Gelen Aramalar:

  • deprem cantasinda telsiz ve cep telefonu
  • özel güvenlik telsiz konuşmaları
  • telsiz frekansları ile deprem bilgisi nasıl alınır

13 Responses to “Deprem Telsizi”


  • Merhaba,
    Deprem telsizlerini sizden nasıl satın alabiliriz? Nasıl satış yapıyor ve garantisini nasıl sağlıyorsunuz?
    Teşekkürler

  • Merhaba konu ile alakalı detaylı görüşmek isterim mailinizi bekliyorum

  • Merhabalar. Tavsiye ettiğiniz Sfe s780 PMR cihazını inceledim. Ufak bir sorum olacak siteniz üzerinden satılan chazın çıkış gücü 5W olarak belirtilmiş ama normalde cihaz 0.5W olarak satılıyor diye biliyorum tabi yazılım ile yükseltilebiliyor. Bahsettiğiniz üzere 0.5W üzeri cihazların lisanssız olarak kullanımı ülkemizdeki kanunlar gereği yasal değil. Yani çıkış gücü yükseltilmiş olarak satılan bu cihazı aldığımızda deprem gibi acil durumlar haricinde kullanmanın doğru olmadığını da yazınızda belirtmişsiniz. Resimde belirtilen özellikler doğru mudur acaba?

  • Deprem çantalarında bulunması gereken, afet durumuna hazırlıklı şekilde programlanan telsizlerimiz, sahiplerine ulaştırılmaya devam etmektedir.

    Siz de afet durumunda gerek enkaz altında iken kurtarılma gerekse enkaz dışında iletişim kurma maksadıyla telsiz edinmek isterseniz, tarafımla iletişime geçebilirsiniz.

  • Batarya konusunda sizinle aynı fikirde değilim. Şarjlı tip bataryası olanlar yerine kalem pille çalışan tip batarya kullanmak bence daha iyidir çünkü kalem piller son kullanma tarihine kadar -ki kaliteli pillerde bu süre 4-5 yıldır- kapasitesini korur. Kalem pillerin yedeğini de çok daha ucuza çantanıza koyabilir, başkaları ile paylaşabilir, başka yerden bulacağınız kalem pillileri telsizinize takabilirsiniz. Orijinal bataryalar ise marka-modele bağımlıdır başka cihazlara takılamaz ve en önemlisi şarj etmek için depremde zor bulanan şeylerden biri olan başka elektrik gerekir.
    Cihaz konusunda pmr ler yerine CB daha performanslıdır. Yasal güç sınırı PMR lere nazaran 8 kat (PMR ler 0,5W, CB ler 4W) daha yüksektir, daha fazla kanalı (PMR 8, CB 40 kanal) vardır. CB cihazlar PMR lere göre her şekilde göçük altında yada sokakta, arazide, bina içinde çok daha uzak mesafelere ulaşır.

    • Nedendir bilmem, bu telsiz camiasında 1 paragraf bilgi bilen kendisini alim zannediyor.

      1. Lityum pil teknolojisini araştırın ve alkaline piller ile karşılaştırın.

      2. Yüksek çıkış gücü gerektiği durumlarda kalem piller işinize yaramaz profesyonel batarya kullanmanız gerekir.

      3. Enkaz altında kaldığınızda elinizdeki telsizin bataryası olması yeterlidir, burada acil durumdan bahsediyoruz.

      4. Şebeke elektriği olmasa da mevcut bataryayı 12v ile şarj edebilirsiniz örneğin otomobiliniz ile.

      5. Kaç tane CB El cihazı biliyorsunuz?

      6. CB frekanslarda konuşmayı el cihazı anteniyle hiç denediniz mi?

      7. Enkaz altındayken mobil cihaz ve çatı anteni mi kuracaksınız?

      8. Enkaz yığınları arasında PMR CB’den çok daha verimli çalışır.

      9. Özel durumlar için PMR cihazların 5W çıkış yapması sağlanır, enkaz altındayken yasal sınırları önemseyecekseniz tercih sizin. Ki zira hiçbir denetim olmadığı için etrafınızda gördüğünüz çoğu PMR zaten 5W çıkış yapıyor.

      10. 40 değil 400 kanal olsa konuşamadıktan sonra neye yarar?

      11. Siz yine de bildiğinizi yapın, kendinize bir tane mobil CB cihaz edinip çantanıza koyun. Enkaz altındayken umarım sesinizi duyan olur. Herkeste PMR varken siz CB den imdat çağrısı yollayın. Zaten sesiniz 2 sokaktan öteye gitmeyecektir. Gitse de dinleyen olmayacaktır.

      Afetsiz günler dilerim uzman arkadaşım.

  • Adana merkezde oturuyorum adresinizi bulamadım
    İşyeri adresinizi Mail atarsanız
    Alacağım cihaz ve malzemeleri görüpte almak isterim
    Teşekkürler.

  • blank Evrensel Bilgin

    Merhabalar, öncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekkür etmek isterim. 2 adet deprem telsizi almak istiyorum ne öneriyorsunuz? Saygılarımla.

Leave a Reply




Culha.NET