Mac Flapping

Mac Flapping Nedir?

Aynı MAC adresinin, bir switch’e 2 farklı porttan ulaşması anlamına gelir.

Bu durumda ne olur?

Genel anlamda bir koruma sistemi açık değilse büyük sorun olacaktır, ki mac flapping e özel koruma sistemi de mevcuttur. Bu koruma sistemi mevcut portu bloklayarak çalıştığından, sistem aktif olmadığında network’de loop oluşacak ve tüm networkte hissedilecek bağlantı kesilmesine yol açacaktır. Bu durum networkte sorun yaratmak isteyen biri tarafından bilinçli yapılabileceği gibi, konfigurasyon hatasından da gerçekleşebilir.

Böyle bir durumun tespiti için, switchlerin terminal monitor çıktılarından veya log kayıtlarından yardım alabilirsiniz. Ayrıca Huawei switchlerde direk mac flapping olup olmadığını tespit edebileceğiniz bir bölüm de mevcuttur. Bu bölüm sayesinde hangi portların mac flapping e sebep olduğunu tespit edebilir ve çalışmalarınızı o yönde devam ettirebilirsiniz.

Ayrıca önemli bir bilgi vermeden de geçmeyeyim. STP protokolü endüstriyel switchlerde aktif olarak gelmektedir. Normal şartlar altında STP nin mac flapping i önlemesini bekleyebiliriz, lâkin, networkte farklı marka cihazlar bulunuyorsa ve bunlar arasında özellikle STP desteklemeyen eski cihazlar varsa bu sorun teşkil edecektir. Ayrıca yine cihazlar arası kullanılan STP protokolü farklılıkları da bu soruna yol açabilmektedir.

Konuyla ilgili profesyonel desteğe ihtiyacınız olursa tarafıma ulaşabilirsiniz.

İyi çalışmalar dilerim.

0 Responses to “Mac Flapping”


  • No Comments

Leave a Reply




Culha.NET