Huawei Access Point Fit to Fat

Merhaba.

Bugün sizlere hakkında internette Türkçe içerik pek olmayan, ihtiyacınız olduğunda ilk etapta konuyla ilgili pek fikriniz olmadığını tahmin ettiğim bir konuda bilgi vermek istedim.

Sözü fazla uzatmadan konuya girelim.

Nedir bu fit to fat kavramı?

Normal şartlar altında üreticiler kurumsal Access Point ürünlerini, Access Control ürünleri ile birlikte çalışacak şekilde üretmektedirler. Bu sayede AC tüm AP leri tek noktadan yönetmenizi sağlar. Aynı zamanda Mesh teknolojisi gibi kavramlar için tüm cihazların birbirleri ile haberleşmelerini yönetecek bir komuta merkezine ihtiyaçları olacaktır.

Bazı durumlarda, kullanım senaryonuz doğrultusunda, AC olmadan AP cihazlarını çalıştırmanız gerekebilir. AC cihazının fiyatını da düşündüğümüzde bu tür senaryolara çokça rastlanmaktadır.

Huawei markası, AC ile çalışacak cihazlarının modunu Fit, bağımsız çalışacak cihazların çalışma modunu ise Fat olarak isimlendirmiştir. Cihazların default olarak Fit mode’da geldiğini düşünürsek, elinizde bir AC olmadan AP’yi kullanabilmeniz için, cihazı Fat moduna almak zorundasınız. Fakat bu iş sektör dışı birçok insanın yaptığınızı zannettiği, “Ne var canım alt tarafı iki yere tıklıyorsun” şeklinde olmuyor. Düşük maaş aldığınızı düşünüyorsanız muhtemel sebebi bu da olabilir :)

Elimize geçen Huawei 5130DN modelini incelemeye alıyoruz.

Cihazı ilk etapta networke dahil ettiğinizde, Fit mode da olduğundan mevcut networkünüzdeki DHCP servisinden IP alacaktır. Siz de bu yazıyı okumadan önce, yılların networkçüsü olarak, cihazın IP sini tespit ettikten sonra (bunu yapamayanlar da var), bir tarayıcı penceresi açıp, cihazın IP sini yazıp, kahvenizden bir yudum alıp Enter a basmış ve ardından bu yazıya ulaşmış olabilirsiniz. İlk etapta aklınıza acaba portu mu farklı gibi cingöz durumlar da gelmiş olabilir tabi. Bir de benim en sevdiğim cihaz bozuk deyip kaldırıp atanlar var. Espirileri uzatıp makalemizi hiç etmeden önce, gelelim teknik açıklamalarımıza.

Cihaz ilk etapta Fit mode da geldiği için bağımsız bir web arayüzüne sahip olmuyor. Bu nedenle cihazın konsoluna ulaşıp cihazı Fat mode’a almamız gerekiyor. Konsol arayüzüne ulaşmanın birkaç yolu var. Cihaz üzerindeki konsol portunu kullanabilirsiniz. Aynı şekilde ethernet kablosu ile direk bilgisayarınıza veya networkunuze dahil edip, cihaza SSH ile bağlanabilirsiniz. Evet işinizi kolaylaştıracak en sevindirici haber bu. Cihazın default login bilgilerini yine üreticiden edinebilirsiniz. “admin” “[email protected]” olma ihtimalini ilk etapta deneyebilirsiniz. Birçok seride bu kombinasyon kullanılmaktadır.

Cihazın CLI arayüzüne eriştikten sonra yapacaklarınızı adım adım yazmadan önce, cihazın Fat Mode yazılımını edinmeniz gerekiyor. Huawei’nin sitesinde cihaz modeli olarak aradığınızda dosyalarına ulaşabileceksiniz. Huawei yazılım indirme işlemi için bir hesap açmanızı ve cihazı register etmenizi isteyebilir. Cihazın mevcut yazılımına uygun olan dosyayı indirmeye özen gösterin. Şimdi geçelim komut satırında yapmanız gereken işlemleri sırayla yazmaya.

Öncelikle “display version” komutu ile cihazın mevcut sürümünü kontrol edin. Bu sürüm doğrultusunda uygun olan dosyayı edinin.

Ardından “system view” arayüzüne giriş yapıyoruz ve cihazın fit to fat mode geçişini hazırlamak için;

“ap-switch-mode prepare” komutunu giriyoruz. Bu işlem cihazı fat mode geçişe hazır hale getirecektir. Zira bu komutu girmeden önce “ap-switch-mode check” komutunu girerseniz, cihazın henüz hazır olmadığını göreceksiniz. prepare komutu sonrası cihaz 1 kez yeniden başlayacaktır. Yeniden giriş yaptıktan sonra “ap-switch-mode check” komutunu girip bu sefer gelen uyarının OK olduğunu gözleyebilrisiniz.

Şimdi sıra edindiğiniz dosyayı bir ftp, sftp veya tftp sunucusuna atmaya geldi. Bu işlemin nasıl olduğunu detaylı anlatmayacağım. Kendi bilgisayarınızı veya benim gibi cep telefonunuzu bu işlem için kullanabilirsiniz. İndirdiğiniz sıkıştırılmış yazılım dosyasından çıkan dosyaları sunucuda veya bilgisayarınızda uygun yere attıktan sonra, komut satırından bu dosyaya ulaşıp işlemi başlatmanız gerekiyor. Bu işlem için komutumuz,

“ap-switch-mode ftp DosyaAdı.bin ftp.sunucu.ip.adresi user pass port” şeklindedir. sftp veya tftp için komut setleri değişir, cli bilginiz ile kontrol edebilirsiniz.

Komutu başlatırken doğru dosya olduğunu kontrol edin zira sizden onay istemeyecek. İşlem direk başlayacak. Klasik elektrik kesmeyin uyarısı eşliğinde işlem devam edecek. Heyecan seviyorsanız elektriği kesebilirsiniz de tabi.

İşlem bitişinde gelen mesajla işlemin olumlu/olumsuz sonuçlandığını görebilirsiniz. Yeniden başlatmak zorunda olduğunuzu söyleyecek ve Y, Enter ardından restart etmesini bekleyeceksiniz.

Bu işlem sonunda cihaz aynı zamanda kendisini sıfırlamış oluyor. Yani artık DHCP üzerinden bir IP istemeyecek statik olarak 169.254.1.1 IP sini alacak. Kendinizi bu subnet e dahil ettikten sonra cihaza artık web arayüzünden erişebilirsiniz.

Hayırlı olsun, bağımsız şekilde çalışacak şekilde yapılandırılmış bir Huawei AP ye sahipsiniz.

Tabi cihazın gerçek kurumsal kimliğinden faydalanmanız için AC kullanmanız gerektiğini tekrar belirteyim.

İyi çalışmalar dilerim.

 

Gelen Aramalar:

  • bu arşivi aç

0 Responses to “Huawei Access Point Fit to Fat”


  • No Comments

Leave a Reply




Culha.NET