Dijital Telsiz Karmaşası

Merhabalar.

Uzun süredir yazmak istediğim bir yazı ile yine karşınızdayım. Konuyu çok uzatmadan özet geçeceğim. Zira internette araştırma yaparak birçok teknik makaleye ulaşmanız mümkün. Ben biraz daha halk dili ile anlatmaya çalışacağım.

Yıllar yılı süre gelen analog telsiz sistemleri artık yerini yavaş yavaş dijital telsiz sistemlerine bırakmaktadır. Bunun başlıca nedenleri nelerdir?

1. Analog Sistemlerin frekansları verimli kullanmaması ve frekans yetersizliği yaşanması

2. Analog sistemlerdeki ses kalitesinin düşük olması.

3. Analog sistemlerin güvenli olmaması, dinlenilmesinin kolay olması.

4. Analog sistemlerdeki gruplandırma olaylarının, dijital sistemlerdekinin yanında çok basit kalması.

5. Verilerin elektrik şeklinde değil de, wi-fi veri şeklinde iletilmesi ve bu sayede, daha hızlı veri aktarımı kurulabilmesi.

6. Djital çalışma mantığı sebebiyle daha az batarya tüketebilmesi.

Başka sebepler de tabi ki mevcut fakat başlıca özellikler bunlardır.

Peki hangi dijital protokoller var? Kaç çeşit? Farkları nelerdir.

Yaygın olan ve olmayan çeşitli dijital protokoller vardır. Bu protokollerin ayrımı tamamen yazılımsal mantıkta olduğu için, her firmanın kendine özgü bir protokol kullanması serbesttir. Öncelikle temel iletişim yöntemlerinden bahsedelim.

FDMA, TDMA, CDMA vb. veri iletişim teknikleri vardır. FDMA tekniğinde iletişim frekans mantığına göre yapılır. Kendisine ayrılan gruptaki herkes aynı frekanstadır ve sürekli o frekans dinlenir. Bu sayede biri konuştuğunda herkes duyar. Güncel analog sisteme en çok benzeyen dijital sistem budur. 6,25khz band genişliği yeterlidir. Günümüzde DPMR cihazlar ve APCO.25 sistemi temel olarak bu standardı kullanır.

TDMA, zaman esaslı iletişim tekniğidir. Aynı frekansta 2 bağımsız grup oluşturulabilir. Aynı frekansı dinleyen cihazlar Slot diye tabir edilen zaman ayrım yöntemi ile birbirinden ayrılır. Slot 1 ve Slot 2 deki cihazlar tamamen farklı kanallarda olmuş olurlar. Her ne kadar aynı frekanstan iletişim kursalar bile, herkes kendi zaman dilimindeki iletişime duyarlı olur. Frekans verimliliği açısından güzel bir tekniktir. 12,5khz band genişliği kullanır fakat size tek röle ile 2 frekans kullanma imkanı tanır. DMR ve TETRA cihazlar bu protokolü kullanırlar. TETRA cihazlar DMR’dan farklı olarak zaman dilimini daha fazla bölebilirler. Örneğin Slot 1, Slot 2, Slot 3

Bir de CDMA tekniği vardır. Bu teknik esasen cep telefonu sistemini oluşturur. Her sistemin verimliliğini kullanan harman bir sistemdir. İlk cep telefonlarımız olan 900Mhz de çalışan cihazlarımız bu teknolojiyi temel almaktadır.

Konuyu kısaca özetlemek istedim.

Profesyonel hayatta bu teknolojiyi kullanmak isteyen kullanıcılar, dijital lisanssız cihaz tercih ettiklerinde, DPMR veya DMR Tier 1 tercih edebilirler. Her iki yöntem de lisanssız kullanım amacıyla çalışmaktadır.

Lisanslı, röle kapsama alanı ile iletişim kurmak isteyen kullanıcılar, DMR Tier 2 yöntemini kullanabilirler.

Daha kalabalık kullanıcı gruplarıyla sorunsuz iletişim kurmak isteyen kullanıcılar ise, DMR Tier 3 yöntemini tercih edebilirler. Bu yöntem sayesinde Trunk desteğine de kavuşmuş olurlar.

Ayrıca bu konularda firmaların kendilerine has çözümleri de vardır. Örneğin DMR Tier 3 ün daha gelişmiş bir versiyonu olan, Hytera firması tarafından hayata geçirilmiş, Hytera XPT sistemi kullanılabilir. Bunun için ayrıca lisans ödenmesi gerekir. Ya da diğer firmaların kendilerine has çalışan sistemlerinden, Kenwood’un NXDN yöntemi de tercih edilebilir.

Dijital telsizler konusu açıldığında her zaman akla gelen ilk soruya olan cevaba geçelim. Cihazların ve markaların birbirleri ile olan uyumluluğu.

Bu konuda gerek deneyimlerimden, gerekse teorik bilgilerimden yanıt vermeye çalışacağım.

Öncelikle amatör telsizcilere ithafen bir şeyler söyleyeyim.

Dijital telsizler amatör telsizciler arasında ilk popüler olduğunda, bu konuda çalışma yapan ilk ve tek firma ICOM oldu. Amatör telsizcilerin kullanımı amacıyla, yeni nesil dijital amatör telsizlerine D-STAR adını verdiği bir dijital iletişim yöntemi ekledi. Bu yöntem FDMA mantığı ile çalışır ve malesef sadece ICOM cihazlar birbiri ile iletişim kurur. Bu olay her ne kadar amatör telsizcilerin dijitale adım atması açısından güzel olsa da, tek marka olayı amatör mantığıyla pek uyuşmamaktadır. Zira amatör telsizciliğin temelinde, tüm amatörlerin birbiri ile iletişim kurabilmesi esastır. Hatta ve hatta, amatör telsizcilerin, kendi imkanları ile yaptıkları, QRP diye tabir edilen, düşük güçlü cihazları ile QSO yapma yani iletişim kurma izinleri vardır. Böyle bir durumda, bir amatör telsizciyi ICOM cihaz üretmeye zorlamak pek de hoş değildir. Zira amatörlük ticaretten uzaktır. Yani amatörlükte asla ve asla birini belli bir marka cihaz veya modele zorlayamazsınız. Zorlarsanız işi amatörlükten çıkarıp, ticariye çevirmiş olursunuz.

Bir süre sonra amatör cihaz üreten ender markalardan bir diğer Yaesu da Kendi dijital cihazlarını üretti. FT1DR ve ardından FT2DR cihazlar dijital olarak haberleşiyorlar. Bu cihazlar da FDMA protokolünde haberleşseler de sadece kendi içlerinde haberleşiyorlar. Malesef FDMA tekniğini kullanan hatta GMSK protokolünde çalışan diğer cihazlar ile konuşamıyorlar. Cihazlar her ne kadar kaliteli olsa da, benim amatör mantığıma yine yatmıyorlar.

Ardından belli başlı firmalar FDMA mantığı ile çalışan DPMR cihazlarını üretmeye başladılar. Bu cihazlar lisanssız kullanım içindi. Fakat deneyimlerimden yola çıkarak söyleyebilirim, DPMR cihazlar da farklı markalarda birbirleri ile konuşmuyorlar. Yani bu konuda da firmaların tekelciliğine mahkum kalıyorsunuz. Örneğin KYD DP-550S ve Kirisun S780 DPMR cihazlardır fakat birbirleri ile görüşmezler.

TETRA ve P.25 (APCO) yöntemlerinden bahsedemeyeceğim zira deneme şansım olmadı. Bu protokoller hakkında yorum yapmak güç. APCO yöntemi genelde askeri amaçlarla kullanılıyor. Güvenlik biraz daha ön plandadır. TETRA yöntemi ise genellikle yüksek hızlı ve güvenli veri bağlantılarında kullanılıyor. Yani yorum yapmak güç. Amatörler için bu yöntemlerden bahsetmiyorum zira bu yöntemlerde icraat ön planda olduğudan maliyetleri yüksektir. Yani ticari ve kamusal çalışmalar için tercih edilirler.

Gelelim DMR hususuna.

Benim en beğendiğim ve dünya amatörlerinin dijital kullanımda öncelikli tercihi olmuş olan DMR yöntemidir. Peki neden? Çünkü sonunda firmalar bu yöntemde el sıkışmayı başardılar. Belli bir platformda buluşmak zorunda kalacakları en başından belliydi. Çünkü aklın yolu birdir.

Telsiz teknolojilerinin öncü isimlerinden olan MOTOROLA uzun süredir MotoTrbo ürün gamıyla DMR telsizlerinin satışını yapmakta ve oldukça yüksek müşteri kitlesine sahip. Aynı şekilde Vertex firması da DMR cihazları ile ticari hayatta önde durmaktadır.

Motorola’nın piyasadaki bu hakimiyetini gören firmalar, DMR standardındaki çalışmalarına hız verdiler. Cihazların bir nebze daha uygun fiyatlı olması, frekans verimliliği konusunda öne çıkması, firmaların DMR ı tercih etmelerine yol açıyor. Ayrıca bu firmaların bir çoğu, DMR cihazları ürettikten sonra cihazlarına, MotoTRBO uyumludur notu düşmeye başladılar.

Aynı şekilde Hytera firması da dijital platformda oldukça iddialı ve kaliteli cihazlara sahiptir. Bu sayede, DMR cihaz aldığınızda diğer DMR cihazlar ile konuşabileceğinizi bilirsiniz.

Önemli Not : Firmalar kendi yazılım ve codeclerini yapmakta bağımsızdır. Yarın bir gün kimseyle konuşmayacak bir DMR cihaz üretilirse, bu konu istisnadır. Her halukarda markaya karar verirken, satıcınıza danışmanızı öneririm.

Günümüzde birçok markanın DMR cihazı mevcuttur. Hatta Çinli üreticiler de artık bu konunun üzerine düştüler ve uygun fiyatlı DMR cihaz üretimine başladılar. Örneğin TYT firmasının bu konuda çalışmaları mevcuttur. Tahminimce yakın zamanda Baofeng veya Wouxun gibi, amatörler arasında popüler Çinli firmalar da dijital platformuna el atacaklardır.

Sonuç olarak bence dijital platform tercih etmek isteyen kullanıcılar, amatörlük mantığı gereği, DMR cihaz tercih etmeliler. Yine de onları bu duruma zorlayan bir kanun yok. İsteyen grup istediği cihazı ve standardı kullanabilir. Benimki sadece öneri olur.

Dijital cihazlar hakkında çok fazla karmaşa ve soru işareti olduğunun farkındayım. Dünyada da bu soru işaretleri hala çözülmüş değil. Hele ki biz Türkiye’de hala ilginç konuları tartıştığımızdan, bu konularda fikir sahibi olmamamız çok doğal.

Bu konularda araştırma yapan arkadaşların denk gelebilmeleri ve az da olsa bilgi alabilmeleri açısından bu makaleyi yazmak istedim. Umarım bir nebze olsun akıllarınızdaki soru işaretlerini giderebilmişimdir.

Konu ile ilgili danışmak istediğiniz durumlar, yorumlarınız, eklemeleriniz için yorum bölümünden irtibata geçebilirsiniz.

İş hayatınızda dijital cihaz tercih etmeyi düşünüyor iseniz, tedarik için bana ulaşabilirsiniz. Doğru cihazları uzman kişilerden alıp, doğru şekilde programlatmanız çok önemlidir. Zira yanlış program ve konfigurasyon size çok sorun çıkarır ve verdiğiniz paranın karşılığını alamazsınız.

Unutmayın, bir malı sadece alıp satmak kolaydır. Zor olan, ona doğru ayarları uygulamaktır.

Tüm dijital cihaz talepleriniz için, (Kenwood, Motorola, Vertex , Hytera, Yaesu, ICOM) iletişime geçebilirsiniz.

İyi çalışmalar dilerim.

Gelen Aramalar:

  • dijital telsiz nedir
  • dijital telsiz frekansları
  • dijital telsiz frekansları dinlenebilir mi
  • 4014 telsiz sayısal mı analog mu
  • apco dmr analog çalışabilen
  • dmr amatör telsiz röle
  • dijital telsizde amatör konuşma
  • yeni nesil yaesu
  • dijital telsiz nasıl çalısır
  • dijital telsiz ile analog arasında ki fark
  • analog telsiz
  • analog telsiz nedir
  • dijital amatör telsiz fiyatları
  • digital telsiz ayarları
  • apco telsiz ve dmr telsiz arasındaki farklar

11 Responses to “Dijital Telsiz Karmaşası”


Leave a Reply




Culha.NET