Ay’da süper hızlı internet

Hep aklımdaydı, neden olmasın diyordum; sonunda olmuş. Buyrun alıntı bir haber;

Ay’da süper hızlı internet “bulundu!”

 

MIT ve NASA arasındaki ortaklık sayesinde, ay üzerindeki geniş bantlı bağlantı hayali gerçek oldu. MIT takımı, Ay ziyaretçilerinin tecrübe edebilecekleri geniş bant hızını ve Dünya ile Ay arasında veri aktarımı sağlayacak kaynakları geliştirmeyi başardı.

Yeni üretilen Lunar Laser Communication Demonstration (LLCD) dünyamızdakinden çok daha yüksek hızlara ulaşmayı başarıyor. Dünya üzerindeki pek çok bölge, henüz yüksek hızlı internet ile tanışmamışken, Ay ve ziyaretçileri buradan daha yüksek hızlar ile karşılanacak gibi gözüküyorlar. Hedefe göre, LLCD’nin Haziran ayında tam olarak tanıtılması ve çalışmaya başlaması bekleniyor.

Geçtiğimiz yıl içerisinde düzenlenen 30 günlük deneme süreci sırasında bir MIT grubu LLCD’yi kurarak kayda değer hızlara ulaşmıştı. İndirme hızı olarak 622 Mbps gören grup, yükleme hızı olarak ise 20 Mbps’ye ulaşmayı başarmıştı. NASA’nın Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer (LADEE) araştırma uydusunun bir parçası olarak kurulan LLCD, Ay bağlantılarında kullanılan radyo hızının kat kat üzerine çıkmayı başarmıştı.

NASA’nın amacı ise, LLCD kullanımı ile Uzay haberleşmelerinin hızlanması ve Uzay’a çıkartılacak olan yükün azalması ile masrafların da azaltılmasını içeriyor. Ayrıca bu yeni bağlantı ile, Ay ve Dünya arasında yüksek kaliteli videoların çok düşük bir gecikme payı ile aktarılması mümkün olabiliyor.

LLCD, farklı yeryüzü istasyonları ile de bağlantı kurabildiğini göstermiş durumda. Buna ek olarak, NASA’nın haberine göre, LLCD’nin çalışması için LADEE’ye ihtiyaç yok. NASA, LLCD terminalini aktif ettikten sonra, LLCD radyo sinyallerine ihtiyaç duymadan Dünya üzerindeki istasyonlar ile iletişime geçebiliyor. Öyle ki, LLCD’nin gelecek Uzay görevleri sırasında ana iletişim yöntemi olarak kullanılması bile söz konusu olabilir.

MIT’den Mark Stevens, sistemin yörünge üzerindeki performansının bekleneni karşıladığını belirtiyor. Dünya atmosferinin ışığı kırması yüzünden yaşanan veri kaybının önüne ise, dört farklı teleskop ile geçildi. Atmosferin kırıcı özelliklerinin daha zayıf olduğu noktalardan gönderilen ışınlar, veri kaybının minimuma inmesini sağlıyor.

LLCD tekniğinden oldukça etkilenmiş gözüken NASA ve MIT, düzenlenecek olan konferansta, daha fazla bilgiyi açığa vurmayı planlıyorlar…

Kaynak: chip.com.tr

0 Responses to “Ay’da süper hızlı internet”


  • No Comments

Leave a Reply




Culha.NET