Merhabalar. Bir süredir üzerinde araştırma ve çalışma yaptığım FireChat programı hakkında bir şeyler yazmaya karar verdim.
Program ilk olarak IOS Platformu olarak sunulmuş. Daha sonra Android versiyonunun da yayılması ile kullanıcı sayısı arttı. Programın esas amacı; MESH teknolojisini kullanarak, internet bağlantısına sahip olan, olmayan tüm kullanıcıları tek bir havuzda toplayıp, bağlantısı olmayan kullanıcıların, bağlantısı olan kullanıcıların bağlantısı sayesinde, diğer kullanıcılara bağlanmasını sağlamak.
Şu an 2 telefonun birbirine bağlanması için izin verilen mesafe çok düşük. Yaklaşık 10 metre. İlerleyen dönemlerde bu mesafenin artırılması öngörülüyor. Genel olarak bakacak olursak, proje çok mantıklı. Zira günümüzde bir telefonun internet bağlantısı olmadığı takdirde, oyuncaktan pek de bir farkı kalmıyor. Özellikle afet dönemlerinde, insanların birbirlerine ve dolaylı olarak tüm dünyaya ulaşabilmeleri açısından yarar sağlayacağını düşünüyorum.
Şimdi gelelim şahsi deneyimlerime;
Programı detaylı olarak test etmeye çalıştım ve internetsiz erişim konusunda herhangi bir sonuca ulaşamadım. 2 telefonun birbirini görmesi için her ikisinin de internete bağlı olması gerekiyor. Sanırım bu konu ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Program bu aralar çok sık güncelleme alıyor ve her güncellemede büyük değişiklikler meydana geliyor.
Daha önce programın Everyone (Herkes) ve Nearby(Etraftakiler) bölümlerinden oluşan sadece 2 adet bölümü vardı. Son güncellemeler sonrasında programa, herkesin kendi kanalını oluşturacağı bir özellik eklendi. Bence şu anlamda çok güzel oldu.
Dünyanın herhangi bir yerinde bir olay olduğunda, bu isimde bir kanal açılır ve herkes bu kanal üzerinden yazışma yapabilir. Bölgeden canlı haberler alınabilir, ihtiyaçlar belirtilebilir, fikir alış verişleri yapılabilir. Aklınıza gelen her konuda, birbirini tanımayan insanların bir araya gelerek anlık mesajlaşma yolu ile, cep telefonlarını kullanarak haberleşmeleri sağlanabilir. Her ne kadar aynı işi gören sosyal ağ platformları olsa da, FireChat hepsinden daha pratik ve daha hızlı. Bunun en temel sebebi de, programın hiçbir şekilde üyelik gerektirmemesi. Sadece rumuzunuzu yazmanız yeterli.
Benim aklıma gelen bir diğer kullanım yeri ise, örneğin bir grupla bir çalışma veya aktivite amaçlı toplandınız. İnsanlar birbirlerini iyi tanımıyor ve numara paylaşımında bulunmak istemiyor olabilir. Fakat anlık olarak mesajlaşmaları ve birbirlerinden haber almaları gerekiyor olabilir. Bu durumda FireChat üzerinde bir kanal açılıp herkes davet edilir. Tüm yazışmalar anlık olarak herkesin telefonunda olur ve herkes istediği bilgiyi sunabilir. Bence çok pratik ve kullanışlı bir durum.
Beklediğim, eklenmesi gereken özellikler;
Özel kullanımlar için, gizli kanal, şifreli kanal gibi opsiyonlar getirilmeli diye düşünüyorum ve büyük ihtimalle getireceklerdir. Ayrıca kanal yönetimi gibi bir durum söz konusu değil, bu durum firmanın özel kararı da olabilir, zira kullanıcı kaydı olayı yok. Ama kanalı ilk kuranın yetkili olduğu tarzda bir sistem getirilebilir. Gerçi böyle bir düşünce içinde bu durum çok zor fakat gereksiz kullanıcıların kanalı gereksiz yere meşgul etmemesi açısından bir önlem alınabilir. Gerçi uzaklaştırılan kullanıcı, ip adresi bazında uzaklaştırılmaz ise, farklı rumuz ile tekrar gelebilecektir. Firma yetkilileri konu üzerinde yoğunlaşırlar ise, güzel çözümler üretebileceklerine eminim.
Sonuç olarak bence faydalı bir program. Tabi mantıklı amaçlara yönelik kullanılırsa. Özellikle internet bağlantısı olmadan, cihazlar arası iletişim sorunu çözülürse, büyük bir hizmet vereceğini düşünmekteyim.
Program, internet paylaşımları üzerine çözümler üreten OpenGarden Firması tarafından üretilmiştir.
Firma Linki : www.opengarden.com
FireChat Android Link : https://play.google.com/store/apps/details?id=com.opengarden.firechat
FireChat IOS Link : https://itunes.apple.com/us/app/firechat/id719829352?mt=8
0 Responses to “FireChat Hakkında”